Psi a kočky se v mnoha ohledech liší – nejen pokud jde o nutriční potřeby. Kočky jsou typickými masožravci – zatímco psi se postupem času vyvinuli, aby se stali všežravci. To mimo jiné znamená, že psi mohou jako zdroj energie využívat sacharidy (škrob) v daleko větší míře než kočky. Existuje také několik dalších fyziologických rozdílů mezi psy a kočkami, které znamenají, že by měly být krmeny velmi odlišnou potravou.
Kočka a bílkoviny
Kočky mají vysokou potřebu bílkovin a speciální schopnost přeměňovat bílkoviny na energii. Toto je dáno jejich unikátní schopností enzymaticky štěpit aminokyseliny, které jsou základními složkami bílkovin, na složky nezbytné pro produkci energie v jejich těle.
Požadavky na kvalitu bílkovin
Kromě vysokých požadavků na bílkoviny mají kočky specifické nároky na kvalitu bílkovin v krmivu.
Arginin je klíčovou aminokyselinou pro využití bílkovin jako zdroje energie. Nedostatek argininu v krmivu pro kočky může způsobit přerušení tvorby energie a vést k tvorbě škodlivých dusíkových sloučenin, což může způsobit zdravotní problémy.
Kočky nemají schopnost vytvářet taurin z aminokyseliny cysteinu, a proto je důležité, aby krmivo obsahovalo dostatečné množství taurinu. Tato látka je klíčová pro zrak, srdeční činnost a reprodukční schopnost kočky.
Produkce kočičího šelestu, který je důležitý pro označování území, závisí na správném obsahu methioninu a cysteinu v krmivu. Tyto aminokyseliny jsou nezbytné pro tvorbu této látky, která se vylučuje močí a ovlivňuje chování kočky.
Požadavky na vitamíny
Kočky nemají schopnost přeměňovat karotenoidy na vitamín A, a proto je důležité, aby jim byl vitamín A poskytován přímo skrze krmivo. Vitamin A hraje klíčovou roli v udržování zraku a kvality kůže. Vitamín B3, známý také jako niacin, je nezbytný pro udržení zdravé kůže a srsti a normálního metabolismu.
Význam pro metabolismus
Kočky postrádají schopnost přeměnit kyselinu linolovou na kyselinu arachidonovou, a proto ji v dostatečné míře musí obsahovat krmivo. Nedostatek této kyseliny může vést k poruchám metabolismu tuků a narušení několika hormonálních mechanismů.